Ce ne ofera comorile marilor?
Lumea vie a marilor nu ne incanta doar privirea, ci reprezinta si un izvor de substante nutritive care protejeaza sanatatea. Faceti cunostinta cu un produs al carui materie prima provine din mari si oceane.
Uleiul de peste - Deosebit de bogat in acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atomi de carbon, asazisii acizi grasi omega 3, care, printre altele, intervin in functionarea optima a aparatului cardiovascular, a sistemului imunitar, in reglarea metabolismului grasimilor. Acestia reduc colesterolemia si trigliceridemia, previn formarea cheagurilor de sange. Imbunatatesc fluxul sanguin, ceea ce duce la optimizarea circulatiei sanguine si la o mai buna oxigenare a tesuturilor. In plus, reduc inflamatiile, stimuleaza sistemul imunitar si infrumuseteaza pielea.
Alpha si Omega sanatatii.
Un pas inainte in terapia bolilor depresive si a altor afectiuni ale sistemului nervos a fost facut cand oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, in etiopatogenia bolilor amintite, un rol determinant il joaca si o carenta a unui grup specific de acizi grasi si anume omega 3.
Cum putem depista in timp util riscul unei tentative de sinucidere la un bolnav suferind de depresie? „Prin recoltare de sange“, a fost un raspuns care ne-a socat pe multi si pe care l-am putut citi acum cateva saptamani in revista de specialitate Journal of American Psychiatry.
Cercetatorii de la Universitatea Columbia din New York sustin ca, cu cat cantitatea de acizi grasi omega 3 din sangele unei persoane este mai scazuta, cu atat este mai mare probabilitatea de sinucidere.
Acest diagnostic este sustinut si de urmatorul argument al oamenilor de stiinta: numarul sinuciderilor in randul marilor consumatori de peste (care contine omega 3) este cu 50% mai mic decat in rest. Medicii japonezi, in urma unor experimente efectuate in China timp de doi ani, au descoperit o legatura surprinzatoare intre tentativele de sinucidere si cantitatea de acizi omega 3 din sangele sinucigasilor.
De altfel, pana nu demult, aceasta substanta era studiata de catre cercetatori prin prisma unei alte problematici. De aproape o jumatate de secol, din statisticile institutiilor de sanatate reiese ca, in timp ce in tarile civilizate rata de deces provocat de afectiuni cardiovasculare este tot mai mare, in randul eschimosilor, consumatori de alimente aproape in exclusivitate de origine marina, aceasta boala este necunoscuta. S-a descoperit ca factorul protector este grupa de acizi grasi omega 3. Organismul nu poate sintetiza acesti acizi care sunt indispensabili pentru functionarea sa normala.
Conform cercetarilor efectuate in domeniul nutritiei, s-a constatat ca in alimentatia stramosilor nostri, timp de 1-2 milioane de ani, acizii grasi omega 3 si omega 6, la fel de importanti, se gaseau in acelasi raport, in timp ce in zilele noastre, datorita consumului excesiv de uleiuri vegetale si carne, nivelul acizilor grasi omega 3 a scazut de douazeci de ori.
Sau, mai exact, supraalimentatia din lumea civilizata este doar aparenta: in realitate, o buna parte a omenirii are o carenta de acizi grasi omega 3, ceea ce poate cauza numeroase boli specifice civilizatiei. Pe baza acestor date, in anii 1960-1970 depresia a fost asociata pentru prima data cu concentratia de acizi grasi omega 3 din sange, cand epidemiologii au observat ca mortalitatea crescuta datorita bolilor cardiovasculare este frecvent insotita si de depresie.
Referitor la corelatia dintre acizii grasi din peste si depresie, in anul 1995, Joseph Hibbeln si un cercetator american au formulat pentru prima data ipoteza ca absenta acidului gras omega 3 poate avea un rol important in declansarea depresiei, a bolii maniaco-depresive si a starilor maniaco-depresive postnatale.
Psihiatru american, Andrew Stoll, in cartea intitulata Legatura omega 3 (The Omega-3 Connection) a sustinut ca, in cazurile maniaco-depresive, efectele secundare ale medicamentelor administrate in vederea prevenirii recidivelor pot fi contracarate prin consumul de acizi grasi omega 3.
Nu este surprinzator ca, de foarte curand, s-a descoperit ca si frecventa bolii maniaco-depresive este corelata cu consumul de peste.
Cu toate acestea, pana acum s-a acordat o atentie relativ mica cercetarii acizilor grasi aflati in natura. De exemplu, in anul 2002, un grup de medici englezi au relatat despre cazul unui barbat care, timp de sapte ani, nu a reactionat la nici un medicament administrat pentru depresie severa, anxietate sociala si frecvente tentative de sinucidere, dar care, in urma consumului unui anumit tip de acizi grasi omega 3, EPA, dupa numai o luna de zile a prezentat semne evidente de ameliorare, iar dupa 9 luni s-a vindecat complet. Psihiatrul englez Malcolm Peet si colegii sai au repetat acest experiment sub supraveghere medicala, constatand, la mai mult de doua treimi din numarul bolnavilor non-respondenti la medicatia clasica antidepresiva, o ameliorare dupa 12 saptamani de administrare zilnica a 1 gram de EPA. Unii cercetatori au ajuns la rezultate asemanatoare si in cazul starilor de depresie infantila si postnatala.
Aceste rezultate spectaculoase au fost completate si de o serie de observatii conform carora absenta acidului gras omega 3 este corelata nu numai cu bolile cardiovasculare, starile de depresie, ci si cu alte boli grave. Cercetatorii chinezi au inregistrat succese cu ajutorul suplimentarii de acizi grasi nu doar la bolnavii de schizofrenie, ci si in cazul suferinzilor de scleroza multipla, hiperactivitate, alergii si astm, boli autoimune sau prostata.
Un studiu recent a descoperit ca copii a caror mame au consumat suplimente de omega 3 in perioada sarcinii au o coordonare mana-ochi mai buna decat ceilalti.
Acizii grasi nu trebuie insa priviti ca un panaceu. De exemplu, depresia nu se datoreaza exclusiv absentei acidului omega 3, chiar daca majoritatea cercetatorilor accepta ca aceasta stare cauzeaza tulburari cerebrale care altereaza eficienta in lupta cu stresul, cu pierderile suferite si cu esecurile si provoaca starile de neputinta care pot duce la depresie.
Recomandari omega 3:
Absorbirea si arderea grasimilor
Accident vascular (prevenire)
Acc. vascular (trat. de la a 21-a zi de la instalare)
Activitate fizica (stimulator)
Adult (18-50 ani) - profilactic
Afectiuni artic. degenerative
Afectiuni cariace
Ameteala
Anti inflam. (anti reumatismal)
Aparat cardiovascular
Aparat resp. (afec. pulmonare)
Artroza
Asm, asm bronsic
Arteroscleroza
Avort (prevenire)
Boala Alzheimer
Boala Crohn
Bronsita
Cancer de colon
Cancer la plamani
Cancer de vezica
Cancer mamar
Celulita
Circultie sanguna (imbunatatire)
Colesterol (scadere)
Colica biliara
Contuzie
Coxartroza
Deficit Ca, Mg (asim., fixare)
Depresie
Dermatite, dermatoze
Discopatii
Edeme
Enfizem pulmonar
Ferilitate
Fibrom uterin
Fumat
Gastrita
Glaucom
Guta
Hemoptizie
Hemoroizi
Hernie de disc
Hipertensiune arteriala
Insuficienta cardiaca
Lumbago, sciatica
Lupus-Eritematos
Menstruatii neregulate
Nervozitate
Osteoporoza
Obezitate
Parkinson
Poliartrita reumatodoida
Persoane in varsta - profilactic
Psoriazis
Rahitism
Reumatism
Sarcina
Scleroza (amiotrofica, in placi)
Silicoza
Spasmofilie
Spondiloza
Spondiloza anchilopoetica
Steatoza hepatica (grasimi in ficat)
Sterilitate (tratament)
Stres
Tabagism
Tromboflebita
Tuberculoza (TBC)
Varice
Vase sange (fragilitate)
1 capsula de Omega 3 contine:
Ulei concentrat de peste 1000 mg
Care are in componenta: EPA (acid eicosapentaenoic) 180 mg
DHAA(acid docosahexaenoic) 120 mg
Vitamina E 10 mg
Mod de administrare: ca supliment alimentar, 1-3 capsule gelatinoase pe zi sau în funcţie de recomandări.
|